İlim edebiyat eserleri, musiki eserler, güzel sanatlar eserleri veya sinema eserleri -özelde: kitap, makale, beste, güfte, raks, pandomim, vs.- olarak kabul edilen fikri yaratımlar üzerindeki haklar özellikleri nedeniyle ayrı bir kanun altında düzenlenmiş ve koruma altına alınmıştır. (5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) Bu hak türlerinin diğer sınai mülkiyet hakkı türlerinden farklı hakların kazanılmasının tescil koşuluna bağlanmamış olmasıdır. Bir başka anlatımla 5846 sayılı kanun anlamında kabul edilen eserler üzerindeki haklar o eserin vücuda getirilmesi ile başlamış olur. Bu hakkın kazanılması için ayrıca tescil edilmesine gerek yoktur. Bu hak türünde ihtiyari tescil sistemi mevcuttur. Bu alanda, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünde yürütülen ihtiyari ve zorunlu(bazı hallerde) tescil işlemleri ve yasal işlem takipleri konusunda hizmet almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Alan adları, internet üzerinde bulunan bilgisayar veya web sitelerinin adresini belirlemek için kullanılan IP numarasını tanımlayan isimlerdir. Ülkelere ait alan adları olduğu gibi -örneğin “com.tr”-, ülke uzantısı olmayan genel alan adları da bulunmaktadır -örneğin “.com”-.
Ülke uzantısı olmayan alan adları için, ICANN tarafından denetlenen ve pek çok firma hizmet vermektedir. Ülkemizde ise “.tr” uzantılı alan adlarının tescil ve diğer işlemleri için yetkili merci Ortadoğu Teknik Üniversitesi’dir. Alan adı başvuruları çevrimiçi www.nic.tr web sitesinden yapılmaktadır. Alan adı başvuru sahibinin ünvanı, başvurusu yapılan alan adından farklıysa, marka başvuru / tescil belgesi sunulması gerekir. Firmamız aracılığıyla yapacağınız marka başvurularında tr. uzantılı alan adlarının rezerve edilmesi hizmeti de verilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.